Rutinerna löper...

Tänk att jag redan varit här över en vecka! I och för sig känns det på ett vis som en evighet redan, men även som om jag kom igår....Märkligt... 
  Idag hade jag en lång dag, en likadan som måndagarna med andra ord.. 7h ensam med 2åringen och 3h ensam med 2-och 3åringen, så totalt 10h ensam med barnen.. Allt har dock gått bra och rutinerna löper redan. Kände mig mycket säkrare idag på allt jag gjorde och  något vis kändes det som om jag gjort detta många ggr förr.. Har dock bara haft en likadan dag förr, måndagen altså... Är mycket glad att jag kan en del holländska, det underlättar massor måste jag säga! För hur skulle jag annors kunna förstå och irätta sätta dem? dessutom måste man tolka 2åringens prat då han inte helt kan uttala alla orden. Jag lär mig mer och mer för varje dag, och det är härligt! Tror jag kommer få mycket ut av detta år! Inte bara ett nytt språk och nya upplevelser, men också växa som person och bli många erfarenheter rikare! Visste kunde jag ha jobbat i Finland och tjänat bra, men jag tror detta kommer ge mig mera, dessutom är jag för rastlös nu för samma gamla stad med samma människor och tråkiga jobb med dom sämsta tiderna :P typ....
  Barnen accepterade snabbt att jag är här, så det är skönt! Idag ropade till och med Rein (2år) på mig när han vaknat efter sin middagslur, "Jillaaaaa"!! Haha :D såå sött! Turigt nog kunde vi va ute idag i flera timmar tack vare att det inte regnat idag! :)
  Men skönt är det nu när torsdag är över och jag kan njuta av tre lediga dagar, får se bara vad jag ska hitta på! Väntar grymt mycke på att Ann-Sofi ska hitta hit ner också, Bryssel dvs! :) SKYNDA!!


Doei!


vänner!

Idag, efter att inte setts eller talats vid på ca. 1 vecka, talade vi ca. 1h via skype! Så härligt!!   Kom hit ner NU!!! :) mis je!! <3
Efter senaste blogg inlägget hade jag "date" med Ann-Sofi på Skype! Det fungerade ganska så bra! Och jösses va skönt det var att få tala av sig igen med henne! Vi talade i ca.1h :) Glad at hon snart kommer hit ner, fast till belgien då, men iaf, det kommer va mycke lättare att ses och jag ser mycket fram emot det!!! Fall out boy t.e.x :D
haha... när vi först ringde upp och vi hörde varandra var det lite kontisgt... Vi hade inte webcam på, men nästa gng måste vi nog det också tycker jag :P kändes så dumt att sitta och gestikulera och så komma på att hon seeer ju mej inte :D haha.. Men jaa, hoppas vi kan talas vi idag också!! och så måste vi få Janet att skaffa skype och mic! ;D
ik mis jullie!!

på besök hos Marielles Fammo :)


5€s skor :D !!!


Weekend and the real deal

Under helgen kunde jag äntligen träffa Marielle mot kvälls sidan. Innan det fick jag sova ut och göra mitt i egen takt. Hann också läsa lite och leka med barnen, 2.5 och 5år för den som inte vet. Sven (pappan) tog mig till centrum för att visa en del praktiska saker, som centraal station och så fixade vi ett discountcard, får nu 40% discount på tågbiljetter och dessutom kan jag ta med kompisar och även dom får discount då :) bra va? Då vi satt i hans ferrari från 80-talet som för övrigt har massa ljud för sig, var det en kille som drog fram sin lite proffsigare kamera och började fotografera. Han paparazzade för allt han var värd och sprang även över till ett annat ställe där vi var tvunga att passera :P Snacka om att ha passion för bilar!
 Klockan 17.28 avgick mitt tåg till Veenendaal. Och 17min senare var jag framme vid Veenendaal De Klomp. Var lite fundersam först om jag kommit rätt, men när jag kom ut ur tåget såg jag skylten och kände the-farmer-smell :P haha.. Så såg jag Marielle komma imot mig! :) Roligt att ses igen!
 Vi satte oss båda på hennes stackars cykel som skulle föra både oss och min konstig tunga väska till hennes hus. Men det gick bra! Det är alltid lika roligt att komma hem till henne, hennes familj är så härlig, som de flesta holländare jag mött! Alltid lika glada! En liten stund var vi hemma hos henne innan vi begav oss, med cyklar of course, mot centrum för att avnjuta middag på en makedonisk restaurang! Tur nog var det mycke folk där så vi hann tala oss massor innan maten kom, nog för att vi inte slutade fastän vi hade mat framför oss. Vi måste ju gå igenom heeela sommaren vad som hänt och sånt ;) Härligt Härligt! Efter god mat och efterrätt drog vi vidare mot torget där några uteplatser finns, där avnjöt vi en varsin drink och fortsatte med alla detaljer från sommaren, som om vi vore varandras levande dagböcker, vilket man iofs kan säga att vi är. yup!
 Nästa dag blev det holländskt morgonmål, bröd med hagelslag på. Hagelslag är som kakströssel fast mjukt och verkligen menat för att ha på brödet. Gott nog! Fats måste säga att jag verkligen saknar ruisleipä!! Under helgen, spec på söndagar, är det mycket vanligt att hela familjen samlas hos mor-/farföräldrarna. Så vi packade in oss i Mariels familjs bil och åkte 10min till den mer lanttiga sidan av Veenendaal (see bilder). Fick således träffa en hel del av hennes släktingar, vilket jag sett fram emot. Fattar inte hur alla e så härliga här!! *STOR trivs*
 Marielle var väldigt ivrig på att få se mitt rum och huset jag bor i, så hon följde med mig hem till Arnhem. Sen kom familjen hem från Utrecht där de varit och hälsat på släktingar, och de sade än en gång att hon alltid är välkommen hit osv.. :) Vi bestämde oss för att fara till arnhem city på torsdag då butikerna har öppet till klockan 21, normalt har butikerna öppet till 18.00. Då ska jag skafa mig ett dutch prepaid card, och hoppeligen hittar jag lite blilligare kläder också ;P skor för 5€, heelt otroligt!!! 

The Real Deal
Igår var det altså första dagen jag skulle vara ensamma med Brieke och Rein. Karlijn (mamman) och jag följde Brieke till skolan kring kvart över 08. Blev presenterad för hennes lärare och sånt. Sven väntade hemma med Rein tills jag kom tillbaka. Då var det dags för mig att ta över och ta hand om honom till klockan 18.00 då Karlijn kom hem. Och klockan 15.00 måste jag vara vid Briekes skola för att plocka upp henne. 
Allt gick faktiskt bra! Blöjbytet var inga problem och han somnade bra när det var dags för hans dagssömn. Vid lunch försökte han testa mej och fann det mycket underhållande att kasta hagelslag på mej :P Men jag fick han att äta utan några större problem. Han är nog allt en rar unge... När han smånöp mej i armen, pjade han den sedan igen och såg på mej frågande och sade: "niet pijn"? naaw :) 
 Vi lekte med en massa saker och han skule nödvändigtvis dra fram de svåraste pusslen som jag sedan hamnade pussla ihop då han inte klarade av det själv :P haha.. Sen skulle vi "kocka" och fixa och greja till hans syster dockor, bygga torn, dansa och allt möjligt... :) Då vi skulle lägga på musik var volymen tydligen på hög nivår för vi båda blev nog lika skrämda då musiken kom på, Rein kastade sig i famnen på mig. Satte kvickt på paus och skruvade ner volymen, då jag tryckte på play igen kollade han varsamt på högtalarna och sade ooooooooooooooh och höll hårt i mig. Sen när han märkte att det inte var någon fara kunde vi lugnt dansa! :) haha.. (grannen spelar piano hör jag nu :P 11:28..)
Har verkligen pratat massor holländska igår! :D Och dessutom gjort mig förstådd!  Rein hade sett på Pingu på morgonen, och Pingu hade hafen mardröm om att en valross, som rein trodde va en björn, åt upp hans säng.. Så fick många ggr förklara till honom när han sa : dumma björn, inte äta upp säng, att det inte är en äkta björn utan en fake och att man inte kan göra så. Stackarn hade nog traumor efter det där :P Kunde till och med köra tricket vid maten som föräldrarna gör, *först måste du äta det där sen får du det här*.. Om han ser något annat än det han har på sin tallrik ska han alltid ha det osv... svårt att förklara.. Men pointen e iaf den att jag har övat min holländska och kunnat konversera med barnen :) yay! 
 Då jag bytt blöjor på Rein och gjort hela gonatt proceduren kunde jag äntligen gå ner och andas ut. Märkte att jag till och med var skakig.. Hade bara ätit ett bröd, och klockan var halv ett när jag kom ner från hans rum.. Dessutom är ju allting relativt nytt så det är verkligen påfrästande! Kunde nu äntligen äta i lung och ro och kolla OS.. Råkade dessutom komma över Mumin på holländska :D Snifki! :P Noerkmeisje :P haha.. Halv tre tiden gick jag upp för att fixa honom för att hämta Brieke från skolan, inga problem! Hade många gånger förklarat för honom hur dagen skulle se ut, allt från att han snart ska äta sen sova och när han e vaken ska vi hämta Brieke och då kan vi alla tre leka tillsammans. Han tyckte det lät bra, och gjorde problem av det. 
 När Brieke kom ut ur skolan frågade hon genast om en av hennes kompisar fick komma och leke, Wauter (spelling?). Jag gick ort och talade med hans mamma, och presenterade mig som deras au-pair osv.. Hon frågade genast om jag var från America, pga min engelska. ;P Men vi bestämde att det kanske bäst att han inte kommer idag pga omständigheterna och sånt... Så vi gick hem...
Otaliga lekar senare kom de på att de skulle skrika högt och gällt... thanks... Försökt med att säga att om de inte slutar så går jag och sover.. De tyckte redan det var underhållande när jag höll för öronen... och började gapskratta.. :P Så när jag lotsades gå sprang de båda efter mig och ropade NIET SLAPEN NIET SLAPEN! Så kom jag tillbaka, de såg finurligt på mig, och började igen.. Inte hjälpte det med att man lekte att man sov eller inte brydde sig :P Det blev bara roligare för dem när de "väckte" mig med sitt hyl :P "Ga nu slapen", SKRIIIIIIK, nog een keer!! och så pågick det lääänge :P nåjå... sen klättrade de på mig hängde, kramade och jaa'a :P Fick vara en levande gunga också, å det var bara igen igen igen... :P fick iaf ut all energi i går :D 
 Klart det tar på en allt det här, men det går relativt lätt så länge man håller deras rutiner, så ska fortsätta med det. Bra med struktur för barnen, och för mig också! :)
Idag skall jag söka Brieke vid klockan 15, sen ska hon på simning och jag skall söka Rein före kl 18:00.. Så idag borde bli en relati lugn dag eftersom jag nu är ensam hemma. Har varit till Albert Heijn och handlat lite smått och gott :P VLA <3 bla. Holland är inte bra för mig när det kommer till vad butikerna har, finns allt för mycket sött och gott som dessutom är blilligt! :P

to be continued!

Påväg till Arnhem City


my street


Amsterdam


Alive and having a great time! :D


Mitt rum i Arnhem


avsked och AU PAIR livet börjar!

10.08.2008 14:48

avsked

Måste börja med att tackaför en jätte fin kväll igår med god mat och nära vänner!! Igår Ordnade Janet, Heidi och Lotten en fin avskedsfest för mig och Ann-Sofi, eftersom jag åker iväg på tisdag och Ann-Sofi den 26e..
Just nu har jag en hel konstig känsla i bröstet.. Tror det är gråten som jag försöker hålla innom mig... Antaglign, eftersom ögonen nu blev tårfyllda..
Trodde dock att jag skulle skapa en syndaflod på No.1, men det gick bättre än väntat, fastän det brast ett par ggr spec. när de överräckte de fina och finurliga avskedspresenterna :') Fina vänner man har. Ledsamt var det också då Lotten och Heidi skulle åka hem.. Sen vet jag att det brast ganska ordentligt ett varv, och då vi (jag J och A-S) skulle tränga oss förbi folkmängden till wc:n, fick vi nog förundrade blickar och kommentarer..
Men egentligen... kan jag nog inte förstå att det verkligen händer.. Då när Janet och Ann-Sofi skulle åka iväg kändes det så overkligt att syndafloden inte slog till ordentligt, utan bara lätt.. Jag fattar nog inte att jag ska klara av att vänja mej vid att inte kunna bara ringa och tala i eveigheter om allt och ingenting.. Hoppas dock att jag hinner se dem ännu idag!!
För min del slutade kvällen klockan 9 på morgonen då jag genomblöt kom hem :P haha
tisdag kommer nog va en jobbig dag tror jag, och inte kommer man va fager när man kommer fram!!

argh!!! Känns så fel å säga: "ses om 5månader då...".. Och isf e det väl på juldagen.. Kommer altså hem till jul, och sen åker jag 26e till Thailand, sen hem och svänga och så bär det av igen för 4månader..

Måste också erkänna att idag när jag vaknade efter bara 2h sömn och måttligt slut var min första tanke, vaffan håller jag på med!? Jag ville inte lämna mina kompisar..! Nu verkar det säkert som om jag inte alls vill åka, men det är fel.. Jag >>vill<<, men samtidigt känns det fel att åka ifrån vänner...
Avsked e inte min grej helt enkelt... Som jag konstaterat många ggr förr..

Ciao

11.08.2008 18:33

Nya livet börjar imorgon, som au-pair!!!

Imorgon bär det altså av till Nederländerna med KLM klockan 14.45! Det är nog med blandade känslor som jag lämnar Finland. Tror dessutom att jag inte insett att detta verkligen händer.. Förr var det bara en fjärran dröm, men nu när det äntligen händer vet jag inte vilket ben jag ska stå på.. Packningen är inte helt klar än, och om jag int hamnar betala övervikts pris så har jag enormt tur!
Men det är klart, visst väntar jag på att få vidga mina vyer ännu mera och få uppleva nya saker som sedan blir fina minnen, och erfarenheter. Dessutom får jag en lång paus från allt som heter skola, om man inte räknar med språkkursen förståss.
Hoppas också alla som säger att de ska komma och hälsa på, gör det också :) Iaf är det kul att så många har sagt att de ska försöka och vill komma! :)

Uppdaterar mera senare i veckan!

Doei!!!
xoxo

13.08.2008 14:58

12-13.8.2008

Nu har jag sovit en natt i den (stora) nya sängen och har så där smått börjat plocka upp saker och göra rummet mera personligt. Hittills har allt gått bra, fastän flyget var försenat 1.5 och de har höjt priset för extrakilorna man plockar med sig... Förr var det 5€/kg, meen nu var det T O L V!!! Hade 27.2kg i min stora väska.. woops.. "Do you have any hand luggage?".. -Yeah.. svarade jag och lyfte upp det över 12kg tunga handbagaget, och försökte se ut som om den var jääätte lätt :P Så jag kom undan, fastän jag också hade en mindre väska, fylld med saker och en laptop väska.. Men hallå 9mån!

nåja, de va lite uppdatering... mer kommer och ska sätta upp adress till bloggen när jag börjat skriva!

Doei!!

15.08.2008 17:01

Au-pair

Sååja, nu har det gått några dagar igen.. Och allt är bra! Märker också att kontakten till barnen börjar bli bättre och bättre :) jätte skoj!
Idag har jag ledigt.. Så jag bestämde mig för att utforska Arnhem på egen hand.. trodde inte jag skulle våga mej längre än till Albert Heijn, dit vi gick igår.. Sven, pappan, hade gett något så defus förklarning på hur jag skulle komma mig till centrum till fots eller med buss.. "Ta buss nr2 från busshållplatsen runt hörnet".. Hållplatsen visste jag var ligger, men när jag kollade in det hela så bestämde jag mej för att ta appostlahästarna istället :P "gå förbi Albert Heijn en bit sen lite vänster o lite höger o lite rakt"... eller kom jag ihåg rätt nu?Nåja, bestämmde mig iaf att gå förbi butiken ett stycke... Sen samlade jag mod till mig och försökte klura ut hur jag skulle hitta.. Äääh jag far ditåt som de verkar va folk.. :P Sven hade sagt att det ca skall ta 20min..
Rätt som det var kände jag igen mig och hittade alla butiker och allt :) Var borta i ca 4h och fyndade!! I looove this place! snygga skor för 5euro :O :D:D Sen köpte jag en väska och ett par legging samt en t-shirt och hagelslag till käre bror min..
hahah, tycks smälta bra in här :P 3ggr blev jag stannad av folk för att de ville veta vägen till olika ställen :P pluss att nå snusk bygg gillar vissla åt mej å sa hoi, o glodde som faen, vet inte riktigt va de tänkte... 8-)

Och imorron får jag äntligen åka till Veenendaal och hälsa på Marielle :)
Doei!


RSS 2.0